Roman German

Tehnoloogia. Äri. Raha

kolmapäev, juuni 14, 2006

Kritiseeriga mind!

Paar päeva tagasi tuli mulle üks rahateenimise idee, mis pikamal mõtlemisel aina rohkem meeldima hakkas. Kuna ma olen loomult selline, et lähen uute asjadega väga lihtsalt kaasa, siis mõtlesin et kordki kasutan ära oma blogi jõudu ja panen idee avalikult välja kõikidele kritiseerimiseks. Kuna ma ise ei ole idee valdkonnaga 100% kodus, siis ootan, et just teie selle idee asjalikult maha teeksite.

Idee ise on järgmine:

Ostan laenuga korteri mõnes Eesti väikelinnas ja üürin selle välja. (ja nii mitu korda järjest :)
Korteri ostan nii pika laenu tagasimakse tähtajaga, et igakuine laenu tagasimakse on väiksem kui üürist saadud tulu(isegi juhul kui 12-st kuust on korter välja üüritud näiteks 9-l kuul).
Seega saaksin iga kuu korteri üürist mingi summa, mille maksaksin ära laenu tagasimakseks ja selle vähese, mis jääks üle, jätaksin endale.

Miks see idee hea on:
- rahavood on alati positiivsed (üürniku olemasolul igakuiselt väike suhteliselt kindel kasum)
- Plaani saab sisuliselt lõputult palju kordi uuesti ja uuesti teha (mis ongi minu eesmärk), suurendades nii tükk haaval aeglaselt aga kindlalt kasumit

Miks see idee halb on:
- tegemist on järjest ebapopulaarsema kinnisvaraäriga (emotsionaalne põhjus - seega mitte väga tõsiseltvõetav)
- püsiva kasumi (positiivse rahavoo) tagamiseks peab olema tagatud püsiva üürniku olemasolu (Otsesed mõjutajad: üüri hind, riigi majanduslik seis, korteri asukohalinna suurettevõtete majanduslik olukord)
- rahavoogude kasumlikkus või kahjumlikkus sõltub jooksvatest pangaintressidest (kuigi saan omanikuna üürihinda langetada või tõsta on alati kuskil mingi piir; vajadusel saab võtta fikseeritud intressiga laenu)

Selgituseks - minu eesmärk ei oleks teenida tulu korterite hinna võimaliku tõusu või languse pealt. Ühtegi korterit ei ostaks ma eesmärgiga, et loodetavast hinna tõusmisest tulevikus kasumit lõigata - see on spekuleerimine(sellega ma ei tegele).
Igakuiselt peavad rahavood olema positiivsed ka juhul kui korterite omahind langeb.
Eesmärk on osta mitmeid kortereid ja kõikide pealt väikest kasumit lõigata - kokku tuleks seega loodetavasti suur kasum :)

Millega tuleb veel arvestada?
- Üürides korterid välja ametlikult lisandub üüridele alati tulumaks
- Üürileandja kohustused - väike remont, torude parandamine jne (ettenägematuteks juhtudeks tuleb luua igale korterile oma reservfond)
- Üüri mitte maksvada üürnikud
- Millised on ettevõtetele antavate laenude tingimused?

5 Comments:

Anonymous Anonüümne said...

Arvesta panga lepingutasuga, notaritasuga, kindlustusmaksed (pankadel nussid kindlustus nõuded), tulumaks, jne.

Lisaks kui majas asuval korteril on hooldusfirma, siis sellele peab ka kenasti plönnima... näiteks kui sul on Tallinna kesklinnas korter ja rendid seda 8000-10000 kuu välja siis hooldusfirmale arvesta 1500.

Sellise renditava kinnisvaraga on üldjuhul 100x reegel - kui ostuhind on madalam kui 100x turu keskmine kuurent, siis tasub osta.

Kui remonti ka vaja teha ja ise remondimees pole, siis jääd kindlalt kahjumisse - Virus ja ida pool on 3-toalised korterid müügiks 10k eeki, pärast remont läheb umbes 100k eeki maksma.

Kle ma pean sult vist edaspidi konsultatsioonitasu hakkama nõudma!

13:54  
Blogger Roman German said...

väga hea.
päris palju asju mida ma ise esialgu ei arvestanud - notaritasud näiteks, kuid need moodustavad loodetavasti kogu ostetava korteri hinnast vaid paar protsenti.
Igastahes näha, et päris mitmeid asju on mida tuleb veel lähemalt uurida enne kui tõsiselt seda ideed mõtlema hakata.

14:02  
Anonymous Anonüümne said...

Kuidas leiad üürilised ning kuidas tagad, et üürilised ka oma kohustused (st. üürimaksed jms) kindlalt täidavad.

Edu.

16:22  
Anonymous Anonüümne said...

Ma ise tegelen rentimisega. Pean tunnistama, et täna, kus KV hinnad enam üles ei torma ja tuleb arvestada vaid üürituluga võib leida oluliselt tulusamaid investeeringuid (ja vähem töömahukaid).

Tõsi odavate maa korterite puhul ei pruugi see veel nii olla aga ma pole nende hinnatasemetega kursis. selles osas on t märkus väga õige "kui ostuhind on madalam kui 100x turu keskmine kuurent, siis tasub osta"

KV hinnatõus (või langus) tuleb siiski äriprojekti sisse arvestada, sest muidu ei edasta see olukorrast adekvaatset pilti.

10:58  
Blogger Roman German said...

Priit!
Mis need "oluliselt tulusamaid ja vähem töömahukamad" investeeringud on?

Ise ma investeerin iga kuu 8000+ krooni erinevatesse fondidesse.
Plaani järgi peaks 6 aasta pärast sellest regulaarsest natukesest saama 1 meek.

See on minu arust kuidagi eriti labane viis investeerimiseks (kuigi lihtne). Tahaks ajule midagi natukene rohkem stimuleerivat.

11:09  

Postita kommentaar

<< Home