Roman German

Tehnoloogia. Äri. Raha

kolmapäev, august 23, 2006

Rate.ee blokeerib ligipääsu uudistesaidile minut.ee

 

Lehitsedes rate.ee-d leidsin lehekülje, kus pakutakse allalaadimiseks programmi, mis võtab maha rate.ee külastamist takistava blokeeringu.

Oma imestuseks avastasin antud faili sisu notepadiga vaadates, et see sama fail blokeerib ka ligipääsu uudistesaidile minut.ee

Read, mis blokeerivad ligipääsu minut.ee-le

echo 127.0.0.1 minut.ee >> %HOSTSFILE%
echo 127.0.0.1 www.minut.ee >> %HOSTSFILE%

Asudes antud blokaadi tagamaid uurima jõudsin välja eestikeelsele Vikipeedia lehele, mis muuseas kirjutab:

 

2004. aasta kevadel hakkas veebis ringi levima Windowsi jaoks kirjutatud .bat-skripte (lühikesi programme), mis käivitamisel blokeerisid arvuti juurdepääsu rate.ee-sse. Eesti Päevalehe andmetel sai see alguse kellegi 15-aastase Tartu koolipoisi Hugo kirjutatud Visual Basicu programmist Hugo.vbs, mis käivitamisel lisas rea Windowsi hosts-faili, nii et rate.ee suunati arvutis ümber leheküljele, mis ütles:

“Ligipääs blokeeritud! Vabandame, Teie ebasündsate ning alaealisi ahistavate piltide tõttu olime sunnitud sulgema Teie kasutaja juurdepääsu Rate.ee suhtluskeskkonnale määramata ajaks. Teie Rate.ee”.

Artikli lõpus oli esialgu ka veebiaadress, kust seda programmi tõmmata sai. Hiljem see eemaldati ja Päevaleht avaldas vastava kommentaari.[1] Populaarne "Eesti Slashdot" — minut.ee — kirjutas selle kohta[2] ja lisas aadressi Hugo.vbs programmile minut.ee serveris. Sellele vastuseks kirjutas rate.ee looja Andrei Korobeinik oma blokeerimisprogrammi, mis väidetavalt eemaldab blokeeringu rate.ee-lt ja "ei tee midagi muud".[3] Peale seda ilmunud minut.ee lugu aga näitas, et tegelikult Korobeiniku skript lisaks rate.ee-lt blokeeringu eemaldamise ka blokeerib minut.ee saidi (tehes seda Windowsi hosts-faili tühjendamise teel).

 

Kuna ma ei olnud siiamaani sellest "sõjast", midagi kuulnud, siis igastahes  oli tegemist väga huvitava lugemisega.